در گذشته افراد زیادی مصرف قهوه را به عنوان عاملی خطرناک برای انسان می دانستندبا این اوصاف شواهد فزاینده ای نشان می دهد مصرف این ماده به خوبی بدن را در برابر انواع بیماری های خطرناک از جمله سرطان ها، بیماری های کبدی و حتی افسردگی محافظت می کند.

ضمن اینکه  تحقیقات گسترده ای که صورت گرفته  نشان می دهد تاثیر قهوه روی دیابت و افزایش مصرف قهوه ساز ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. لازم به ذکر است افرادی که دیابت نوع 2 دارند ممکن است عوارض جانبی به دنبال داشته باشد.

دیابت چیست؟

دیابت یک بیماری شناخته شده  که بر نحوه پردازش گلوکز خون توسط بدن موثر است. قند خون که آن را گلوکز خون می نامند نقش مهم یدر بدن دارد چرا که مغز را تغذیه می کند و به ماهیچه ها و بافت های شما انرژی می بخشد. در صورتی که دیابت دارید به این معنی است که در خون شما گلوکز زیادی در گردش می باشد. این وقتی رخ می دهد که بدن شما مقاومت بالایی به انسولین نشاد دهد و سلول ها دیگر نتوانند گلوکز را به شکل موثر برای تولید انرژی جذب نمایند. در صورت عدم توجه به گلوکز اضافی بده، برای فرد و سلامتی آن بسیار خطرناک خواهد بود. عوامل مختلفی باعث ایجاد دیابت می شود. انواع دیابت مزمن نوع 1 و نوع 2 هستند. دیابت بارداری نوع دیگریست که در دوران بارداری اتفاق می افتد و بعد از تولد نوزاد از بین می رود.

پیش دیابت که گاهی اوقات دیابت مرزی نیز م یگویند.در این نوع دیابت  سطح گلوکز خون شما بیشتر از حد معمول بوده ولی آنقدرها هم زیاد نمی باشد که شما به عنوان شخص دچار دیابت تشخیص داده شوید. تشنگی زیاد ،کاهش وزن بدون دلیل، خستگی

تحریک پذیری از نشانه های اولیه دیابت می باشند.

قهوه چه تاثیر بر گلوکز و انسولین دارد؟

اگرچه قهوه تاثیر خوبی در پیشگیری از ابتلا به دیابت دارد ولی نوشیدن قهوه سیاه ساده ممکن است برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مضراتی به همراه داشته باشد.

کافئین، قند خون و انسولین

مصرف کپسول کافئین قبل از غذا قند خون بعد از غذا و مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 را بیشتر می کند. این موضوع ممکن است به علت یک مسئله ژنتیکی و نقش احتمالی ژن ها در متابولیسم کافئین و چگونگی تاثیر آن روی قند خون  اتفاق بیافتد زیرا مشخص شده افرادی که بدن آن ها کافئین را آهسته تر متابولیزه می کند در مقابل افرادی که کافئین سریع تر در بدن آن ها متابولیزه می شود با نوشیدن قهوه افزایش قند خون بیشتری تجربه نمایند.

ضمن اینکه  قهوه ضمن داشتن کافئین ترکیبات دیگری نیز در خود دارد که اثر حفاظتی قهوه در برابر بیماری دیابت نیز از آن ها نشات می گیرد. از جهتی نیز  نوشیدن قهوه کافئین دار در مدت زمان طولانی موجب تاثیراتی  روی گلوکز و حساسیت به انسولین بگذارد که احتمالا از تحمل مصرف ایجاد شده در دراز مدت رخ می دهد. اثرات طولانی مدت قهوه و کافئین احتمالا خطر ابتلا به دیابت و پیش دیابت موثر است.

 

چرا کافئین بر افراد مبتلا به دیابت تأثیری منفی دارد؟

تحقیقات در رابطه با تأثیر کافئین بر انسولین و قند موجود در خون همچنان ادامه دارد. برخی دست آوردها در رابطه با شیوه عملکرد کافئین به صورت زیر است :

کافئین موجب  افزایش سطح هورمون های استرس همچون اندروفین یا آدرنالین می گردد. این هورمون مانع تجزیه شدن قند توسط سلول های بدن می شود و از تولید انسولین کافی برای بدن جلوگیری می کند. کافئین مانع فعالیت پروتئینی به نام آدنوزین می گردد. نقش مولوکول در تنظیم میزان انسولین خون بوده و عکس العمل سلول ها به انسولین را کنترل می نماید. کافئین با ایجاد اختلال در عملکرد آدنوزین از پاکسازی هر چه سریعتر قند از خون مانع  می شود.

کافئین بر میزان خواب موثر خواهد بود. مصرف میزان زیاد کافئین در بیداری موثر خواهد بود .

 

مصرف چه میزان کافئین برای بدن بیش از حد خواهد بود؟

برای تأثیر گذاری بر سطح قند خون حدود 200 میلی گرم کافئین لازم است .این میزان  یک تا دو فنجان قهوه یا سه تا چهار لیوان چای سیاه خواهد بود.البته وزن و سن، میزان اثر گذاری کافئین را در هر فرد تعیین می کند .به طور کلی عکس العمل همه افراد به این میزان کافئین یکسان نخواهد بود. حتی مدت زمانی که فرد کافئین مصرف دارد عاملی موثر خواهد بود. در مدت زمان طولانی برای افرادی که به صورت منظم قهوه مصرف دارند نسبت به افرادی که مصرف قهوه ندارند، قند خون بالاتری خواهند داشت.

البته بعضی از متخصصان کاملاً مخالف این نظر می باشند. اغلب بر این باورند که مصرف روزانه حتی یک فنجان قهوه در طولانی مدت در نهایت تأثیر خود را خواهد گذاشت. برای اطمینان بیشتر در خصوص مزایا و مضرات کافئین در خون بهرت است با پزشک خود مشورت داشته باشید. به این صورت اطمینان بیشتری برای مصرف خواهید داشت.

 

سخن پایانی

قهوه به عنوان یکی از  نوشیدنی های خوشمزه و پر طرفدار دنیا است  که به دلیل ترکیبات جادویی که در خود دارد در مقابله با بیماری های مختلف مانند سرطان ها، بیماری های کبدی و حتی افسردگی  مقاومت بالایی نشان می دهد. ضمن اینکه تاثیر قهوه روی دیابت نوع 2 برای جلوگیری به ابتلای آن موثر واقع شده است. البته به نظر نمی رسد برای بیماران دیابتی زییاد مناسب باشد و حتی خطراتی نیز به دنبال دارد.

 

به این مقاله امتیاز دهید